Waagstukken

Arbeiderspers, 2019

In Waagstukken presenteert Charlotte Van den Broeck, elegant laverend tussen beschouwing en vertelling, dertien teksten over tragische architecten. Het zijn de verhalen van bekende en vergeten bouwmeesters die zelfmoord pleegden op of in een door hen ontworpen gebouw, of omwille van dat gebouw. Hun ingreep in de openbare ruimte mondt uit in een mislukking, of wordt door hen op een fatale wijze zo ervaren. Ze hanteren het gereedschap van de hoogmoed, maar falen.

Van den Broeck reisde de afgelopen jaren deze architecten en hun noodlot na. In een tocht langs hun laatste bouwwerken onderzoekt ze het verband tussen persoonlijk en publiekelijk falen, tussen het belang van de openbare ruimte en de autoriteit van de (doorgaans mannelijke) architecten. En natuurlijk is er een verband tussen bouwen en schrijven – want is niet alle scheppen een vorm van waaghalzerij?

Over kerken, zwembaden en theaters, postkantoren, bibliotheken en villa’s, musea, kazernes en kinetische windsculpturen; op plekken als Turnhout, Oostende en Verchin, Rome, Napels en Wenen, Schotland, Malta en de Verenigde Staten; van architecten als Gaston Eysselinck, Eduard van der Nüll en Francesco Borromini, Lamont Young, Reginald Wycliffe Geare en George Arthur Crump.

Vertalingen:
Engels: Bold Ventures, vert. door David McKay, Chatto & Windus (UK) / Other Press (US), Jan 2022
Deens: Waagstukken, vert. door Miriam Boolsen, Jensen og Dalgaard, Oct 2021
Duits: Wagnisse, vert. door Christiane Burkhardt, Rowohlt, Apr 2020

Prijzen:
Dr. Wijnaendts Franckenprijs 2021
Confituur Boekhandelsprijs 2020

Nominaties:
Jan Hanlo Essayprijs 2021
Boekenbon Literatuurprijs 2020

Fragment:
Hoofdstuk IV (POL)

“Een meesterlijke verteller”

– NRC Handelsblad

“Van den Broeck kan geweldig goed kijken. Maar ze kan ook goed denken, en schakelt schijnbaar moeiteloos van filosofische mijmeringen naar journalistieke passages.”

– De Standaard